Съвременна силанова система предпазва бетона от корозия (списание "Строители")

14.06.2008

Съвременна силанова система предпазва бетона от корозия (списание "Строители")

На технически семинар, проведен в парк-хотел Витоша Дегуса България и Лийф Група представиха силаните Protectosil и възможностите, които те предлагат за удължаване на живота на стоманобетонните елементи. 

Революционните продукти Protectosil бяха представени от Петер Хорн от Degussa-Германия в рамките на еднодневен семинар, изобилстващ от практически примери и теоретични обяснения за действието на продуктите. Гости на семинара бяха представители на строителни и инвестиционни компании. 
Суровината за производството на продуктите Protectosil е чист силиций - 100% пречистен кварц. Силаните се характеризират с много малък размер на молекулите, което им позволява да проникват дълбоко в микропукнатините по повърхността на бетона. Силаните са мономери, които се свързват химически с цимента в бетона, като така оформят стабилно защитно покритие, което не позволява проникването на атмосферни води и синтетични продукти във вътрешността на стената. Възпирането на капилярното проникване на вода предотвратява корозията в стоманените пръти и изнасянето на соли от бетона. Проблемите с циклите на замразяване и размразяване, които често причиняват и механично разрушение на бетона, също могат да бъдат избегнати с използването на Protectosil. Въпреки добрата хидрофобност и олеофобност на продуктите, те позволяват свободно движение на водни пари, позволявайки на стената да „диша“. Силаните също така запазват чистотата и красотата на фасадата, като могат да се нанасят върху всякакъв вид повърхности - бетон, тухли, мрамор, гранит и др.
Protectosil CIT е предназначен специално за предпазване на стоманобетона от корозия. Той се свързва химически с циментовата паста, стоманата и силикатните материали в бетона. Отблъсква водата и хлоридните йони, като предпазното му действие се проявява дори при конструкции, намиращи се в среда с висока влажност. Може да се полага при монолитни и сглобяеми конструкции, обикновени и предварително напрегнати, както и при дисперсно армиран стоманобетон. Продуктът предпазва и от електрохимическа корозия елементи, които имат контакт с морска луга. Може да се нанася при температури от 5 до 40°С.

Статията може да намерите и тук.